18 Temmuz 2012 Çarşamba

Namazın Sünnetleri Namazın Sünnetleri Nelerdir?

Namazın Sünnetleri Namazın Sünnetleri Nelerdir?



NEVZAT ERDABAKOĞLU
İMAM-HATİP
Namaz kılan kimseden yapılması istenen fiillerdir. Yapılmasında sevap vardır.Terk edilmesi sebebiylede ceza yoktur.Namazın sünnetlerini yerine getiren kişi sevabını çoğaltmış olur.


Namaz ile ilgili sünnetler İKİ kısma ayrılır.
1_Namazdan Önce Yapılan Sünnetler2*_Namazın İçinde Yapılan Sünnetler

NAMAZDAN ÖNCEKİ SÜNNETLER
1_Ezan Okumak:Tek başına bile kılınacak olsa Farz namazlardan önce ezanın okunması Sünneti Müekkededir.(Kuvvetli Sünnettir) 2_Kamet Getirmek:Tek başına bile kılınsa Farz namazlardan önce yapılması Sünneti Müekkededir.(Kuvvetli Sünnettir.) 3_Sütre Dikmek:Namaz kılanın önünde dikilen bir siperdir.Namaz Kılanın önünden geçilmemesi için engel teşkil eder.Direk, duvar gibi bir şeyin önünde durmak

NAMAZIN İÇİNDEKİ SÜNNETLER

Bu sünnetler kendi arasında iki ye ayrılır. 1_EB’AZ SÜNNETLER: Terk edildiğinde, namazın sonunda kendilerine sehiv ( yanılma ) secdesi gerekli olan ve sehiv secdesi ile telafi edilen sünnetlerdir. Bu sünnetler bilerek yada unutarak veya yanılarak terk edilirse sehiv secdesi yapılmak suretiyle telafi edilir. EB’AZ SÜNNETLER ŞUNLARDIR:
1_Birinci Teşehhüt: 3 yada 4 rekatlı namazların ikinci rekatında oturmak, oturduğunda Etehiiyyatuyu okumak ve peygamber (sav ) salavat getirmek ( Kelimei şehadetten sonra Allahumme Salli Ale SeyyidineMuhammed Demek ) 2_Namazın son rekatında okunan tahiyyattan sonar Peygamber ( sav ) salavat getirdikten sonra Peygamberimizin Aline de salavat getirmek (Allahumme Salli Ale Seyidine Muahmmedin ve Ale Ali Seyidine Mhammedin demek) 3*_Konut Duasını Okumak :Sabah Namazının ikinci rekatında rukudan kalkarken itidalde ( Semiallahu Limen Hamideh dedikten sonra ) Konut Duasını okumak sünnettir. (Kuvvetli sünnettir )Konut Duası Türkçe olarak aşağıya çıkarılmıştır.
NOT.Ramazan ayının ikinci yarısında vitir namazının son rekatının itidalında ( semiallahu limen hamideh ) ten sonra konut duasını okumak Yani onbeşinci geceyi onaltıya bağlayan gece de okunur.

HEY’AT SÜNNETLER
1_Elleri kaldırmak:Namaza başlarken getirilen ihram( iftitah ) tekbiri alırken,rüküya giderken, ve rukudan kalkarken ( semiallahu lien hamideh derken ) elleri kaldırmak sünnettir.Ayrıca 3 ve 4 rekatlı namazların ilk oturuşundan üçüncü rekata kalkarken de elleri kaldırmak sünnettir.


Bu sünnetin yapılış şekli şöyledir:Avuçlar açık,parmaklar dik,elin içi kıbleye karşı ve baş parmak kulak yumuşağının hizasına gelecek şekilde, her iki eli beraberce kaldırmaktır. 2_Ayakta dururken sağ eli sol elin üzerine koymak: Sağ eli,sol elin üst tarafına ve bileği üzerine koyup sağ elin parmaklarıyla sol elin üstü kavranarak bağlanır.Bu bağlama,göğsün altında ve göbeğin yukarısında olmalıdır.
3_Secde yerine bakmak: Namaz da iken kişi secde yapacağı yere bakması sünnettir. 4_İftitah duasını okumak ( Veccehtu Duası ) :Farz ya da sünnet namazlarının başlama tekbirinden sonra ve fatihadan önce tek başına namaz kılan yada imam olan veya imama uyan herkesin bu dua metnini okuması sünnettir. NOT:Bu duayı cenaze namazında okumak sünnet değildir.
Bu dua aşağıda Türkçe olarak yazılmıştır. 5_Eüzü Çekmek:Her rekatta fatiha süresine Eüzu billehi mineş şeyta nırracim diyerek başlamak sünnettir. 6_Fatihayı bitirirken AMİN demek:Veladdallin den hemen sonra Amin sözünü demek 7_Fatihadan sonra Kurandan bir şey okumak:Kur andan bir süre yada 3 kısa ayet okumak bu sünnetin yerine gelmesini sağlar.Bu okuma her namazın ilk iki rekatında yapılması sünnettir. 8_Rükünlere intikal ederken tekbir getirmek:Namazdaki İftitah tekbiri ( başlangıç Tekbiri ) dışındaki tekbirler sünnettir.Bir rüknü bitirip diğerine başlarken tekbir getirmek sünnettir. 9_Rukadan kalkarken (itidal yaparken ) SEMİ ALLAHU LİMEN HAMİDEH RABBENE LEKEL HAMD
demek sünnettir.
10_Rukuda 3 defa SUBHANE RABBİYEL AZİM demek sünnettir. 11_Secde de 3 defa SUBHANE RABBİYEL ALE demek sünnettir. 12_Her iki teşehhüt oturuşunda ( Namazın sonunda ve 3 ile 4 rekatlı namazlarda ikinci rekattaki oturuşta ) elleri uyluklar üzerinde koymak. 13_Son oturuşta ettehiyyatu duasından sonra peygamber ( sav ) e salavat getirdikten sonra İbrahim ( as ) a salavat getirmek14_Son teşehhüdün sonunda dua okumak: Kabir azabından Allaha sığınmak gibi dua yapmak sünnettir. 15_Namazı huşu içinde kılmak:Namaz kılarken kişi kendisini devamlı Allahın huzurnda hisseteli her türlü dünyevi düşüncelerden uzak olmaya gayret göstermelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder